Onze favorieten

 

Ephesus (in het Turks "Efes")

Al zou je alleen voor Efes komen... dit is elke kilometer van de reis waard. Een enorme ruïne van een 2500-jaar-oude stad die eens aan de kust lag, met een indrukwekkend theater en bibliotheek uit de Romeinse tijd, prachtige mozaïeken in aristocratische villa's, en nog eens ontelbare tempels, standbeelden en monumentale poorten. Sta jezelf op z'n minst een halve dag toe.

 

House of Virgin Mary

Vlakbij ligt de laatste verblijfplaats van de heilige maagd Maria, een populair pelgrimsoord voor zowel christenen als moslims, die geloven dat zij hier kwam met St. John na de dood van Jezus Christus, en dat het water stromend uit de bron bij het huisje miraculeuze eigenschappen heeft...

 

Selcuk

Halverwege tussen Kusadasi en Ephesus ligt het dorpje Selcuk. Rijd er niet recht doorheen; stop om op z'n minst de 6de eeuwse St. John basiliek en de middeleeuwse Isa Bey moskee te bezoeken, en aanschouw de ooievaars die overal in het kleine stadje op de palen nestelen.

 

Shoppen in Kusadasi

Voor de een het walhalla, voor de ander het gekkenhuis...Dit moet je gezien hebben. Neem dan vooral de smalle steegjes waar je overrompeld wordt door het aanbod van winkeltjes, barretjes en restaurants. Voor shoppen in stijl ga je naar de boulevard. Verwen jezelf met kwaliteitspullen (voor weinig), geniet na met een Starbucks coffee of een cocktail op een van de sfeervolle lounge terrassen en tuur over de zee en de aan- en afmerende cruiseschepen.

 

Meer te doen

In Kusadasi centrum zijn tal van touroperators waar je allerlei uitjes kunt plannen, mis niet:

  • dagtocht met de boot langs diepblauwe baaien om te zwemmen en te snorkelen
  • bezoek aan een traditionele hamam (Ada Saray Hamam is de beste), laat je eens lekker onderhanden nemen
  • dagje waterpark (er zijn er maar liefst 3) met de kids
  • paardrijden langs het strand, voel de vrijheid en de wind door je haren
  • ontbijten op een biologische boerderij in Kirazli Köy
  • rijd vervolgens door naar het prachtige wijndorp Sirince in de bergen
  • bezoek een lokale markt en geniet van alle geuren en kleuren
  • vis eten aan de boulevard, probeer zeker de gevulde mosselen

Culinair genieten

Voor echt goed en betaalbaar (dat is nog zacht uitgedrukt) eten ga je naar Bülbül, tussen de locals en tegenover een historische begraafplaats, authentieker kan het niet. Zien en gezien worden doe je aan de boulevard. Ga naar Kazim Usta bij de cruise terminal voor heerlijk gegrilde zeebaars onder het genot van een glaasje Sauvignon Blanc en een adembenemend uitzicht.